Artificiell insemination
Orsaker till insemination hos djur
- Hanen bor långt bort från honan
- Man vill undvika att utsätta djuren för stress som kan uppstå under transport
- Parningen mellan honan och hanen fungerar inte
- Smittskyddsorsaker
Insemination - Hund

Insemination hund – hur går det till?

Färsk sperma
Vid insemination med färsk sperma så befinner sig både hanen och tiken hos veterinären samtidigt. De samlar då in sperma från hanen och gör tester på den för att kontrollera att den är av god kvalitet. Under själva inseminationen är tiken vaken och känner oftast inte något obehag under ingreppet.

Kyld/fryst sperma
Möjligheten till import och export av sperma mellan olika länder har, tillsammans med allt mer avancerade kylboxar, skapat större förutsättningar för hundaveln och utbytet av genmaterial. Den veterinär som utför insamlingen och den som utför inseminationen kontaktas i ett tidigt skede för att säkerställa tillgänglighet i samband med att tiken har konstaterats befinna sig i sin ägglossning. Kyld sperma är livsduglig i cirka 3 dagar.
Det är bland annat endast sperma från handjur, som vid samlingstillfället, var id-märkta och som kan visa ett hälsointyg som intygar att hunden inte uppvisat tecken på att bära på en smittsam sjukdom som får lov att importeras till Sverige. Hos Jordbruksverket finns ytterligare regler och villkor kring införsel av hundsperma till Sverige från andra EU-länder eller från länder med EU-villkor.
Insemination – Katt
Veterinärer med rätt behörighet
Det är Jordbruksverket som tillförordnar de veterinärer som får lov att utföra insemination på djur. Hos SKK finns en lista över tillförordnade veterinärer med denna behörighet som får lov att utföra artificiell insemination på hund.
