GPS till hund

En GPS som fästs på hundens halsband är en stor trygghet. Det hjälper oss hundägare att hålla koll på hunden om den springer fritt ute eller om den skulle komma bort.

En GPS till hund låter dig bland annat se hundens position i realtid, se var hunden har befunnit sig och mycket mer.

Halsband med inbyggd GPS

Ett GPS halsband är ett smart sätt att alltid veta var din hund befinner sig. Halsbanden är gjorda för att vara bekväma för hunden och ge dig som ägare tydlig information om var hunden befinner sig.

Med trackern kan du känna dig trygg ifall din hund skulle rymma eller komma bort. För jägare är en hundpejl nödvändigt att använda för att hålla koll på hunden under jakten.

Hur fungerar en GPS till hund?

Ett hundhalsband med GPS signaler till satelliter som i sin tur skickar information tillbaka om hundens exakta position. Trackerns teknik säkerställer att du alltid kan lokalisera din hund, oavsett var den befinner sig.

GPS:en sitter vanligtvis runt hundens hals och är anpassad för att vara så liten som möjligt för att inte komma ivägen.

Fördelar med att spåra hund

Att kunna spåra sin hund kommer med en rad fördelar. För det första ger det dig som ägare en ökad trygghet, då du alltid vet var din hund befinner sig. Detta kan vara särskilt värdefullt om din hund skulle komma bort.

Andra fördelar är att du kan se din var din hund har befunnit sig, sätta up “geostaket” och till och med tala med din hund (om din specifika GPS har den funktionen)

Se hundens position i mobilen

Många GPS-enheter kan kopplas till en app i din mobiltelefon. Det ger dig möjligheten att se hundens position i realtid direkt i mobilen.

Du kan bland annat få notiser om din hund rör sig utanför ett förbestämt område, vilket kan vara särskilt användbart om du har en rymningsbenägen hund. Det ger dig också möjligheten att dela din hunds position med andra som också vill se var hunden befinner sig.

Håll appen uppdaterad

Se till att alltid ha den senaste versionen av gpsapplikationen nedladdad. Det säkerställer att du har den bästa mjukvaran som är tillgänglig för att tracka din hund med gps.

Olika enheter för olika hundar

Att välja rätt GPS-enhet för din hund kan kännas överväldigande med tanke på alla alternativ som finns att köpa. Det är viktigt att tänka på hundens storlek, enhetens storlek och batteri samt vilka funktioner som kan vara användbara för just dina behov.

När du väljer ett GPS-halsband bör du också fundera på hur ofta du kommer att använda den. För vardaglig användning kan en enklare modell räcka, medan jägare eller för dig som ofta går på längre skogspromenader med hunden lös bör överväga en bättre variant med sändning via mobildata.

GPS för hundar i stadsmiljö

I stadsmiljö kan det också vara särskilt värdefullt att ha en funktion som varnar dig om din hund närmar sig farliga områden såsom trafikerade vägar eller byggarbetsplatser. Funktionen geostaket eller “geo-fence” låter dig förbestämma ett område som hunden får vistas inom. Om hunden rör sig utanför områden skickas en notifikation till din app.

Om hunden försvinner

Det händer att hundar springer bort och inte hittar hem. Det kan bero på att den blir skrämd, rymmer när dörren står på glänt eller att den blir distraherad av någon lukt när ni är ute på promenad. 

Skulle hunden komma bort för du följa nedanstående punkter.

  • Håll dig lugn. Panik hjälper varken dig eller din hund. Börja med att kolla de mest uppenbara platserna i närheten. Ibland kan hunden bara ha gömt sig någonstans nära. Om hunden har ett GPS-halsband, använd den för att snabbt lokalisera hundens position.
  • Om du inte hittar din hund inom en kort tid behöver du be om hjälp. Informera grannar, vänner och familj och be dem hålla utkik. Sociala medier kan också vara ett bra sätt att sprida information snabbt. Du bör också anmäla hunden till polisen.
 

För mer information vad du ska göra: om hunden försvinner.